El laberinto del fauno


Här kommer jag med ännu ett tips på ett mästerverk!
Det är Guillermo del Toros film Pan's Labyrinth(El laberinto del fauno).
Den utspelar sig i Spanien under Franco-regimen och vi får följa flickan Ofelia. Som antingen flyr från den hemska verkligheten i sin fantasi eller så är den magiska världen hon dras in i fullt existerande.
Det är det tittaren som avgör, och beroende på hur man tolkar, tänds det i slutet ett litet ljus av hopp eller så öppnas en mörk avgrund. Titta och avgör själv.

 

 



För djuren

Min syster tipsade mig om Yves Rocher, en butik som säljer hudvård, parfym och smink som inte är testat på djur. Det blir mer och mer vanligt att kosmetikaföretag använder sig av produkter som är både ekologiska, fairtrade och icke djurtestade. Detta är nog dels för efterfrågan ökar med folks medvetande om djurplågeriet, men också för strängare djurskyddslagar.
Body shop är en av dem som hållit på länge och som har ett stort utbud med det bästa sminket (tycker jag). Men det svider lite i plånkan efter ett besök där, även om produkterna aldrig tar slut, lite Mio min mio-sked.
Yves Rocher ligger på en något lägre prisnivå, så det rekommenderar jag starkt.

Kanske finns redan erat favoritmärke på listan över de som inte brukar djurförsök? --> kolla in!

Några bra citat jag fann på samma sida jag länkade till:

"En nations storhet och dess moraliska utveckling kan bedömas genom hur dess djur behandlas."

Mahatma Gandhi

 

"Frågan är inte 'Kan de resonera?', inte heller 'Kan de tala?', utan 'Kan de lida?'"

Filosofen Jeremy Bentham, ur Introduction to Principles of Morals and Legislation från 1789

 

"Kärleken till alla levande varelser, är människans mest ädla egenskap."

Charles Darwin

 

"Vår uppgift måste vara att frigöra oss själva /.../ genom att vidga vår cirkel av medkännande till att omfamna alla levande varelser och all natur och dess skönhet."

Albert Einstein


Twin of Chucky

Om man ser till mitt liv i dess helhet så var det ganska nyligen som jag förstod likheten mellan mig och Chucky den onda dockan...Eller det var inte jag som själv upptäckte, utan de som fotograferade mig började ganska snart se den slående likheten.

Hangzhou

Vilken hiskeligt lång cliff-hanger, hoppas ni hade tillräckligt starka nypor för att hålla er kvar.
Hangzhou har, som många andra av de stora städerna, moderniserats. Men några gamla guldkorn har de bevarat och läget vid sjön Xihu ska visst göra platsen mycket vacker.










En bild av konstnären Ma Yuan, som verkade i Hangzhou för ca 800 år sedan.

Suzhou

Igår hade jag min första språklektion i kinesiska, jag har försökt förstå grunderna lite förberedande så jag hade inget problem att hänga med. Får hoppas att studierna fortsätter i den banan.
Dessutom går planerandet vidare angående Asienresan, därför fortsätter jag att söka resmål i Kina, den del som jag blivit tilldelad av de medresandena att kolla upp.
Nu har jag funnit Kinas Venedig(skall tillägga, en av många som utger sig/kallas detta), Suzhou.

En ramsa från Kina lyder "Däruppe finns himmelen. Härnere finns Suzhou och Hangzhou".



De uppmärksamma kanske såg att ramsan innehöll två namn...Så jag skapar en liten cliff-hanger: i nästa inlägg, Hangzhou!

Kryddat med grönt

Mitt tionde år som vegetarian är på intåg och under årens lopp har många fått syn på min kost och den evigt laddade frågan bara måste ställas, för ingen matro för den med grönsaker på tallriken som det gamla ordspråket lyder: "Varför är du vegetarian är det etiskt eller religion... nej hälsa, SÄG ATT DET ÄR HÄLSA!" Det blir ofta lite bedjande, att det ska vara för min egen skull som jag väljer bort köttet. Och jag har kommit på mig själv att fylla i den etiska biten med; och så är det ju nyttigt också... För jag orkar inte ta en diskussion, jag orkar inte höra köttätarnas försvarstal, att de har minsann försökt, åtminstone har de dragit ner på köttätandet… men det är ju så gott, en kryddig köttfärssås, en stek på sommaren.

 

Men just hälsobiten kan de relatera till, för nyttigt det kan ju de också äta. Men jag har nu slopat hälsodelen i mitt svar, och inte bara för att det inte är sant, utan för att försvarstalet kommer ändå.
Att mat med etik som krydda kan väcka så mycket känslor, det är nästan som att bara för att mat hör till de grundläggande instinkterna blir folk mer aggressiva.

 

Jag har tagit en etisk ståndpunkt men är inte hela livet egentligen det? Är inte alla våra val på ett eller annat sätt kopplade till våra principer och vår moral? Men för att jag sätter tänderna i en grönsak måste jag stå till svars? Det enda vettiga jag kan få ur dem som upprörs över min vegetarianism är att de vill hugga först, innan de måste stå till svars för sitt köttätande, men oroa er inte jag har redan tänderna i min grönsak.

En recension värd att läsa, och varför inte boken också?

Forskardag

Igår började dagen med en isande kall morgonpromenad längs den svanfyllda strömmen ut till Skeppsholmen.
Dit skulle jag och ett par vänner till Östasiatiska museet på forskardag.
Det var doktorander från Stockholms Universitet och intendenter från museet som höll föredrag om sina forskarområden. Det var en salig blandning av nutid och dåtid, arkeologi och litteratur med en gemensam röd tråd, Östasien.



Förutom massa kunskap bjöds vi på kaffe med specialar smörgås, sushi och fika.


Lika intressant som föredragen var den härliga blandningen av folk i åskådarskaran, allt från en kvinna med mjukisbyxor över axlarna till en herre i höga stövlar och hatt, som beredd att kolonialisera hela Asien.

När alla föredragen var slut gick vi en runda även på museet och mellanlandade i Italien på vägen hem för att käka lite pasta på Vapiano.


Första stapplande försöket


Va!? Syns det inte vad det är...jo det är kinesiska tecken, som kanske inte riktigt såg ut så i original men...Jag skyller på pennan, det är ju blyerts för Götes skull! Kommer en uppdatering när jag införskaffat en reservoarpenna.
Men, men kul var det och jag känner redan igen några tecken, som röd, jag, du, mitten. Så nu är det bara några tusentals tecken kvar och mitt nya språkbruk är fulländat!

Tips

För er som skyndade ner till filmkedjan för att införskaffa mina filmtips inför Wuxia uppesittarkvällen igår, kommer här lite mer underhållningtips.

Denna film är en parodi, kanske inte just på Wuxia men på Kung Fu filmer i stort, kan kort och gott kalla den en komedi så inga genremästare behöver rätta mig.
Den är rapp med mycket coola visuella effekter och med en skön Kill Bill känsla.
Det är Kung Fu Hustle jag talar om.


Tidens inverkan

Skoltröttheten har intagit min kropp på ungefär samma sätt som kräksjukan intagit sina arma offer i denna Guds förgätna tid. Jag lever i ett nu som kommer att inträda först om cirka 6 månader och inte bara mitt sinne vill dit utan hela min kropp skriker efter att få färdas vidare till denna framtid. Det är både tröttsamt och meningslöst, att önska bort en del av sitt liv menar jag. Kanske ska man ta vara på den korta tid vi har på jorden… Carpe diem! Jo då, den klyschan har jag hört några gånger vid det här laget. Men jag försöker verkligen anamma det, för jag känner vad dess motsats gör: Den gör nuet förbannat tråkigt.

Det jag längtar efter är resan som kommer att ske efter sommaren, en resa till Kina. Det har varit min dröm ända sedan barnsben att skåda de kinesiska templen med sina draksmiderier, de dimhöljda bergen och de vida stäpperna. Min bild av Kina kan vara gravt romantiserad men om jag mixar det med de skräckscenarion som målats upp för mig om detta land med hundätande empatilösa massmänniskor så tror jag att jag är förberedd på det mesta i den fruktade ”kulturkrocken”.

Här är de filmer som, med all rätt, brer på min romantiska bild. Det är mästerverken, Hero; Crouching tiger Hidden dragon, och; House of flying daggers.


Hero:


bildkälla

Tillbakablickar formar handlingen och sceneriet tar olika vackra former för varje dåtidsresa.

 

 

Crouching tiger Hidden dragon

Bildkälla
En hjärtknipare med ett slut som inte går att sluta att försöka tolka.


House of flying daggers





















Konspirationer gör kärleken omöjlig och även denna historia kan framkalla en liten tår i ögonvrån.

Och detta var min långa väg till 3 filmtips som alla är en otrolig fröjd för ögat.
RSS 2.0