Söte Snubbie

När jag kom hem från min resa hade min laptop varit i min lillasysters händer. Bakgrundsbilden hade bytts till den här:


Bildkälla

 

Smaken är som baken, men detta lilla pyre är bland det gulligaste jag sett! Apan heter Golden snub-nosed monkey och lever bland bergen i Kina. Den måste ju varit inspirationskällan till Gremlins Gizmo. Särskilt med tanke på att det är i Chinatown hos en urtypisk kinesisk man som de får tag på Gizmo.

Jag visste inte att det fanns sådana här djur innan resan och fick inte syn på någon heller. Så nu har jag ännu en anledning att bege mig tillbaka till öst.

Så en sömnlös natt började jag plöja igenom serien Planet Earth. Och vad tror ni dyker upp? Jo inget mindre än snubbies:




 

 

 

En dag i Beijing

Vanligaste frågan jag får av folk när vi pratar om resan i Kina är: Var det som du tänkt dig?

Jag har alltid haft en förkärlek för Kina och jag försökte tona ner mina förhoppningar inför resan, för att inte bli besviken. Jag är nämligen inte en av dem som tagit till mig de hotfulla fördomar som finns om Kina och dess folk.

Men jag blev inte det minsta besviken och hade inte behövt tona ner något, Beijing var allt jag hade tänkt mig. Kina är ett enormt land, så kultur och natur skiljer sig lika mycket, om inte mer än mellan länderna i Europa.
Men i vår första destination Beijing fanns allt som jag hade drömt om och vi ville bara stanna längre och längre, för efter att ha sett templen, förbjudna staden, muren och sommarpalatset fanns det ändå så mycket mer att se, och uppleva.

Men så blev det ändå tid att resa vidare för att hinna ner till söder innan visumtiden tog slut. Detta hade varit min största skräck inför resan, tågresandet...Och det blev befogat. Vi gick till biljettkontoret som inte låg långt ifrån vårt hostel, på vägen dit låg en död man mitt i gatan. Polis spärrade av vägen och folk stod förstelnade runtomkring. Men mannen låg ensam i körbanan, med en vattenflaska intill.
Vi kom till biljettluckan och kvinnan kunde ingen engelska alls. Jag försökte få ihop en beställning med hjälp av min kinesiskabok men det hjälpte inte, hon gav oss inte sovtåg som vi önskade. Då började mannen som vart innan oss i kön att försöka översätta, inte för att han kunde tala någon engelska utan för att han förstod. Så han berättade för receptionisten vad vi önskade och sedan visade han genom livlig charad vilka olika tåg som fanns som alternativ.
Sedan började han stressat skriva ner i kinesiskaboken tid och priser. Efter det skyndade han fort iväg, han hade nog ett tåg att hinna med.


Men biljettkontoret sålde inte biljetter från alla tågstationer. Så vi åkte till en tågstation där det skulle finnas sovvagnar för att skaffa biljett, och lyckades pricka in ett skyfall. Väl där ställde vi oss i kön för icke-kinestalande. Där blev vi stående i timtal. Väl framme kunde mannen i luckan inte särskilt mycket engelska ändå, bakom oss i kön var det nästintill upplopp. Folk vrålade "HURRY" och pressade på och försökte tränga sig. Så mitt i vår bokning ställer sig mannen i luckan och går? Han hade inte gett oss några bra tågtider ändå så vi åkte hem till hostelet.


En gata bland hutongerna(gränderna), där vårt hostel låg.


Där hjälpte de oss genom att ringa och betälla, så då fick vi tågbiljetter till slut.
Resten av dagen stängde vi in oss på hostelet och tröstade oss med de sötsaker vi kunde hitta, och med Benny. En rackarhund som de tog hand om på hostelet. Man hörde hans små stubbaben röra sig fort ute i korridoren och ett litet krafsande på dörren. Så om han inte sprang upp och ner för de fem trapporna i huset eller var ute i gränderna och åt kalk så var han inne med oss på rummet.

Han fick många smeknamn, bl.a Benny kalkbrott. För ute på gatan byggdes ett nytt hus och det låg något vitt vid byggplatsen som kan ha varit kalk. Det gillade Benny att smaska i sig.

 

Benny Bazooka i sitt esse

 

Under ungefär halva resan skrev vi i en lite bok kallad Klokboken. Var dag skrev vi några punkter vi lärt oss och saker man bör tänka på. Några sådana nyttiga klokheter ska jag dela med mig i sinom tid.


Laleh

Lalehs nya låt "Some Die Young"

Vackert

Quizmania

Jag är något av en nörd när det gäller att tävla i frågesport. Vem vet mest brukar jag alltid avsluta dagen med på SVT play. Och när hela familjen samlas fladdrar frågesportskorten hej vilt i luften. Bezzerwizzer frågorna har varvats ett antal gånger, och i julas hade min lillasyster köpt Nat Geo till Wii(vilket passar mig som handen i handsken då jag även brukar plöja de naturfilmer jag kommer över). Det gick hett till och min mamma sa till och med att hon skulle döda mig med wii-dosan när jag vann.

I helgen var min vän Sofie från Jönköping på besök, en frände i frågespelmani. Hon introducerade musikquiz för sällskapet och förfesten kantades av musikfrågor. Jag utformade t.o.m. ett eget, som såhär i efterhand visade sig ha tema filmmusik.
En fråga var t.ex. Vilken serie hade denna låt som intro:




För den som har quizabstinens finns det en hel uppsjö av dem på SvD hemsida. Där kan man välja om man vill testa sina kunskaper i allt från nyheter och sport till näringsliv och kultur.

Dag

På SVT Play finns nu den något tragikomiska serien Dag. En norsk skapelse med lite svenska inslag, som Tuva Novotny i en av rollerna och med fina Thåström trudelutter i mellan åt.

Kort och gott handlar det om Dag, som är samtalsterapeut och gravt socialt missanpassad. Fast vid närmare åtanke är nog alla i serien det, realistiskt nog.

Som grädde på moset så inleds varje avsnitt med Jan Stenmark bilder, bl.a. den här:


 

Från Kina till Kräftriket

Nu är jag tillbaka från min resa och har redan börjat slå rot i min soffas gröna tyg.

Det har varit flitigt dokumenterat på Asienresan med min "nya" kamera(ja, den var åtminstone det innan resan).
Jag ska dela med mig av några bilder så småningom, och kanske en och annan anekdot.

Nu bär det av till Kräftriket, ett ytterst skrämmande namn på ett område kan jag tycka. Jag kommer titta mellan varje hus efter bilstora svarta kräftor. Kanske kommer jag inte få se någon, men klapprande klor är jag säker på kommer eka längs de ödsliga, istäckta gatorna. Så vad ska jag göra i Kräftriket? Där hålls kursen i Kinesiska som jag bestämt att jag ska hinna med.

Här kommer ett par smakprov på Kina. Närmare bestämt från staden Suzhou.

*

 

En kavat katt vässade klorna vid en av kanalerna som flitigt användes att frakta turister på.

 

 

Vi gick vilse bland de trånga gränderna och de många kanalerna. Men det är oftast så man får se saker utöver det vanliga, eller får se det som är andras vardagliga.

RSS 2.0